/ Åsikts inlägg /

Det här med vinterpäls

Flera gånger mötts av att folk tycker det är fel och onaturligt att raka ponnyn på vintern. Något jag tidigare också haft som åsikt (fast har ändrats nu på senaste åren).
Jag själv halvrakar Linnson på vinterhalvåret för att han inte ska bli så svettig under träningspassen, men behåller det på ryggen så att han har lite mer "värme" kvar där han ändå inte svettas. Han är ändå inte en sån som lätt blir svettig. Bella däremot har jag haft i 10 år och har aldrig rakat henne trots att hon ser ut såhär (bilden) efter varje körpass med hennes björnpäls. Svettig från rygg till mage, hals och allt däremellan. Vilket också resulteras i att hon körs mycket lugnare på vintern för att undvika detta. Även om hennes kondis inte är den bästa nu för tiden så garanterar jag er att det inte bara är magen som gör att hon ser sådär svettig ut. Hon var minst lika svettig efter ett körpass på vinterhalvåret när hon var i full hästrally kondition. 
 
Jag personligen tycker inte det här med att lämna pälsen på känns speciellt snällt heller och ser hellre en rakad häst med täcke de kalla dagarna än en fluffig häst som inte torkar på 24 timmar efter att de tränats. 
 
Vad har ni läsare för egna åsikter och erfarenheter,har du din häst rakad eller inte på vintern? Varför/varför inte?
vinterpäls
#1 / / Divorce your horse :

Jag rakar mina hästar :)

#2 / / Sanna:

Mina sköthästar är inte rakade dock så går dom nästan ingeting på vintern, utan rids bara då och då.

#3 / / Thelma:

Rakar alltid mina, skulle typ inte gå annars. De skulle typ inte hinna torka innan nästa körtur igen annars :)

#4 / / Sandra Eriksson :

Gör halv rakningar på mina med. För hästarnas skull. De slipper bli genomsvettiga och kan få komma ut i hagen mycket snabbare istället för att stp inne och torka i en.evighet ... :)

#5 / / Mimmi:

Jag rakar min för att han skulle antagligen dö av värmeslag annars. Sen så har många ponnyraser så jäkla tät päls att huden inte kan andas, vilket kan orsaka både svamp, exem och ohyra. Nä, då rakar jag hellre!
Jag rakar inte hela, utan halvrakar bara :)
Hett ämne de här med rakning ;)

#6 / / Hanna:

Rakade shettisen på halsen ner till magen, sådär halvklippning i höstas för det var en sån varm höst så han svettades innan vi knappt hann komma igång. Funkat toppen i vinter också och han har inte frusit oavsett väder. Nu i helgen rakade jag nästan hela honom, sparade ryggen, så nu ser han väldigt rolig ut men han blev så jäkla svett så fort. Så nu är han betydligt piggare.

Min andra ponny som inte är igång värst mycket pga av mkt rakar jag inte, tror inte det skulle gå förtillfället heller då han är ganska speciell. Men i framtiden gör jag nog det om han ska hållas igång som rid eller körhäst :-)