/ Stallet /

Även den snälla hästen..

LH har under de år jag hållt på med henne flera gånger fått beröm för att vara så snäll och lugn, något som jag alltid gillat lite extra med henne. Men, små tendenser till att stressa upp sig har hon visat och jag tycker i år att hon reagerat betydligt mycket mer vid brunst, och sedan i januari har det som ni vet kommit några oprovocerade sparkar när vi kört. Fram tills idag har det alltid gått bra när hon gjort något och även om hon har visat tendenser till dåligt humör så beter hon sig oftast, och är den där snälla lunga LH. 
 
Maria har ridit henne ett tag nu och LH har verkligen utvecklas i ridningen, och det har aldrig varit några problem vid ridning. Vi skämtade förvisso innan hon hoppade upp om att jag lånade ut henne bara för att hon var brunstig (sist hon var brunstig sparkade hon när vi körde), men att hon skulle göra något var det ingen av oss som räknat med. 
  LH ville inte stå still när Maria skulle hoppa upp så efter några försök fick jag hålla i. När Maria väl var på släppte jag taget och i samma sekund slänge sig LH iväg och studsade med alla fyra ben i luften. Alltså rejält. Maria satt kvar i ungefär 5 meter på den flygande hästen innan hon for med ryggen först ner i hårda marken och Lh forsatte iväg. 
  Även fast Maria var vid fullt medvetande och förflyttade sig själv de få meterna till bron medan jag försökte fånga LH så hade hon smärtor från rumpan/svanskotan, högersidan av revbenen och i huvudet. Och blek var hon, fyfan. Så efter rådfrågning blev det en tur med ambulansen och en dag på sjukhus för hennes del. 
Vad för anledning LH hade till att göra som hon gjorde vet jag inte (men det är INTE kul att stå bredvid som tränare och hästägare när något sånt här händer). Om man kan skylla på brunst eller om det är något annat. Men hon är kollad i rygg & kropp av två olika massörer (ser bra ut) och enda jag har att koppla ihop hennes små utbott med nu är just brunst, eller backe när man kör. Jag har i alla fall  fått tips om en bra "sto veterinär" som LH ska få besöka nu. Så kan vi gå igenom henne en gång för alla och se om det är något som irriterar henne eller om det är hormoner som spökar.. 
   Jag har fått goda prognoser från Maria, hon fick välja om hon ville sova kvar på sjukhuset eller åka hem men hon valde att åka hem. Mörbultad är hon men ingenting brutet som tur är! Vi ska skjutsa hem hennes bil och kolla till henne bara hästarna blivit nattade, så ska hon få lite coklad så kanske det känns liite bättre.  
#1 / / Alexandra:

Det kan ju vara så att hon är väldigt känslig i ryggen vid brunst, man vet ju själv hur det känns att ha mensvärk.. Och att det i kombination med att hon får ryttare på sig helt enkelt tycker det är obehagligt. Alt får sadeltvång, kanske ska kolla upp sadeln ordentligt, hon kan ju ha musklat om sig. Jag har aldrig varit med om en häst som gör så för att vara dum i alla fall så bra att kolla upp :-D .hoppas det ordnar sig!