/ Greve E. / Video /

Häng med mig och Greven på provlopp!

I onsdags förra veckan gjorde Greven sitt första provlopp efter skadan. Det är alltså första gången på tio månader som han sprang mot andra hästar! Även första gången i min regi som han kördes utan helstängt. Greve har vinglat lite förut och har därför koncentrerat sig bättre med helstängt, men det gick hur bra som helst att köra utan nu. Man ser lite då och då att han bryter utåt och vill iväg men tror det beror mycket på att vi körde i 1.25 tempo och han tyckte att man kunde springa mycket fortare om man vek ut och sprang förbi resten av fältet (dum matte som inte gick med på det).
Även första gången på elva månader som jag tränar på att volta och det märktes ju rätt väl. Var tre stycken omstarter men jag klippte bort alla, haha. Men vill ni se voltningen eller hur det såg ut uppifrån läktaren kan ni kolla på videon längre ner som Hagmyren filmade. 
 
Första gången jag använde hjälmkameran själv så den blev väl inte helt rätt inställd, men man ser i alla fall Grevens rumpa.. Ska vinkla om den och köra mer vidvinkel en annan gång så ser man nog själva loppet lite bättre.
Man får tyvärr inte använda hjälmkamera i riktiga lopp men tycker själv det var fantastiskt kul att kunna kolla på såhär efteråt, och kunna visa upp det för er såklart! Kommer absolut att använda hjälmkameran mer i träning både hemma och på banan. 
 

#1 / / Stina :

För mig som inte är travmänniska - kan du inte förklara reglerna kring kval (eller när man behöver kvala om?) och vad är egentligen ett provlopp? :)

Svar: Om din häst galopperat för mycket, betett sig olämpligt eller helt enkelt aldrig startat (eller inte startat på väldigt länge) så måste den köra ett kvallopp för att visa att den är i god kondition, har bra gångart och beter sig vettigt. :) Ett provlopp kan man jämföra med pay and jump. Det är som ett riktigt lopp, fast bara på låtsas. Du kan köra provlopp för att lära den unga hästen vad det går ut på att vara travhäst, eller om du vill träna på något speciellt (tex att volta/startmomentet, eller om hästen brukar galoppera). Eller som jag gör, för att hästarna ska få springa mot andra hästar och för att jag själv som kusk ska få öva på att köra! :)

Dessutom går inte ett provlopp lika fort som ett riktigt lopp utan man måste hålla sig till en viss tid beroende på vilken klass man anmäler. Så man får inte springa för fort, då får man böter. :)
Matilda Persson