/ Om mig /

Fredagsfunderingar

Innan jag amputerades hade jag i flera år problem med infektioner i det högra benet. Månad för måndag, år efter år fick jag stå ut med dessa infektioner som inte bara var väldigt smärtsamma, utan också inte direkt luktade speciellt bra (vilket inte direkt fick självkänslan att bli bättre där genom tonåren..). 
En annan sak dessa infektioner gjorde var att mitt immunförsvar tillslut sa ifrån helt. Blossade infektionen upp blev jag förkyld eller liknande på en gång, och blev jag förkyld kom infektionen upp som värst igen. Sista två åren kändes det verkligen som om man aldrig fick vara frisk, pigg (,fräsch,) eller liksom sådär på topp. 
 
Nu har det gått ungefär nio månader sedan amputationen och jag är för första gången sedan benet togs bort förkyld. I nio månader har jag alltså fått vara helt frisk utan att på något vis alls vara sjuk. Vilket kanske kan vara normalt för någon annan men alltså jag menar infektionerna började komma redan när jag var typ 13-14 år, och i år fyller jag 22 år. Så det är faktiskt galet länge sedan jag har fått vara helt "frisk". Även om infektionerna inte kom så ofta i början så har de ju ändå bara blivit värre och värre genom åren och kroppen har tagit allt mer stryk. Att få vara frisk är något att vara tacksam för, och jag ställer mig frågan varje dag varför en amputation faktiskt inte gjordes tidigare.. Det känns så fel att det fick gå så pass långt som det ändå gjorde. Att de fick ta de sista åren av min barndom och hela tonåren innan livet liksom på något vis, lite grann, kunnat börja rätta till sig. 
Så. Det var fredagens tankar och funderingar! Nu ska jag packa, för ikväll drar jag till Sthlm! I helgen är det kryssning med B-tränarnas riksförbund som gäller. Jag har nämligen blivit tillfrågad att sitta med i styrelsen där. Kul! 
#1 / / Erika Pettersson:

Skönt att förkylningarna minskat! 😊
Krya på dig från de du fått nu o hoppas du blir frisk snabbt o återfår energin.

#2 / / Anna Emmer-Granqvist:

Så kul att höra att amputationen gjort att det blivit så mycket bättre för dig. Krya på dig och fortsätt att vara så grym som du är!

#3 / / Nina:

SÅ himla skönt att du mår så mycket bättre och bara behöver vara förkyld "som vanligt folk". ;)

Det är verkligen tragiskt att du inte blev "tagen på allvar" eller vad man ska säga, när du ville amputera tidigare.
Som du själv skriver; så många år som gått till spillo för att läkarna inte lyssnat på dig. :'(
Tänk på att du har möjlighet att anmäla vårdskada på grund av detta!
"Felaktig eller försenad diagnos" är en av punkterna som finns med under "Ersättning vid vårdskada" på 1177.se och det gäller ju dig i allra högsta grad!
En anmälan när du nu "sitter med facit" ger dig förhoppningsvis känslan av lite upprättelse.
Pengar kan ju aldrig ersätta förlorad "tid i livet", men de kanske kan ge lite plåster på såren åtminstone.

Hoppas du blir frisk från förkylningen fort!

Svar: Tack för tipset, det ska jag kolla upp!
Matilda Persson, 21 år