För eller nackdel med att spara vinterpälsen?

Mina tävlingsponnysar, Linnson och Kakan, blev halvrakad i oktober. Det mesta har dock vuxit ut sedan dess. Bella däremot har jag aldrig rakat trots alla år hon bott här. Efter en vanlig körtur på ca 6 km i lunkande trav så ser hon ut som på bilderna nedan. När hon tränats hårt tar det två-tre fleectäcken / max ett dygn innan hon torkat sin björnpäls. 
Kakan körs oftast inte så hon blir speciellt svettig, men Linnson däremot har kommit så pass i vinterträningen att jag tycker han svettas mer än vad han borde pga vinterpälsen. Dock torkar han fortare än Bella eftersom han har mindre päls. 
Hur gör du? Vinterpäls eller rakad? Varför/varför inte? Tävlingshäst eller ej? Berätta gärna era erfaranheter, varför ni gör som ni gör samt hur ni ser på saken med täcken, päls, vinterträning och dylikt. 
#1 - - Marie:

Här är det full vintermundering! Mina tävlas inte idag p.g.a. bristande intresse, men har gjort och var även då orakade de flesta vintrar. Så länge de var torra närmast huden så fick de gå ut utan täcke även i många minusgrader! :)

#2 - - Ida:

Jag rakar aldrig mina hästar. De har sin päls kvar men de svettas inte så värst heller. Tränas inte hästen hårt eller ofta så är det onödigt att raka den tycker jag, men går den hård träning eller ofta, kör hårt!

#3 - - Sabina:

Min gamla tant som är 25år klippte jag i slutet på oktober och det mesta har vuxit ut lite igen och hon blir lite svettig ändå så man får torka henne torr med någon handduk eller så. Om jag skulle låta henne ha sin vinterpäls så skulle hon se ut sådär på bilderna av svett.

Trotts att hon är gammal så skulle det va skönt för hennes del att behålla sin björnpäls på vintrarna men är man ute i skogen mycket och travar en del så känns det mer snällt mot hästen att få bort en liten del av vinterpälsen där dom svettas.

Så när hon är klippt så tar jag oftast en piggborste och drar där hon är svettig, borstar igenom hela hästen så gott det går, använder piggborsten igen då den gör så att "pälsen luftar mer" och torkar fortare. Iaf vad jag lärt mig och funkar bra. Men när hon är någorlunda torr åker täcket på.

(Obs! Det går inte att kommentera på min blogg då det blivit nått fel så du kan skriva till min fb om svar om det är så. Ska försöka fixa så det går att kommentera bloggen igen)

#4 - - malin - monte och fitness:

Våra som tränas rakar vi hela kroppen för dom brukar bli piggare efter det och det är så mycket mer praktiskt att dom kan gå ut efter en halvtimme/timme iställft för att stå inne hela dagen pga att dom är fuktiga :) så jabber fyker pälsen på söndag för xD

#5 - - evie:

Om hästen blir så svettig som på bilderna hade jag klippt :) vill ha klippt om jag vet att hästen ska jobbas hårt under vintern. Men det kan ju räcka bra med islandsklippning/jaktklippning så att man spar pälsen över ryggen i alla fall :)

#6 - - Jenny:

Jag har ingen egen häst och kan nog inte med säkerhet säga hur jag skulle gjort om jag haft en. Jag tycker det beror mycket på omständigheterna, vad man gör med hästen och vilka möjligheter man har runt omkring.
Tex. i travstallet där jag jobbade förut klipptes ingen häst - inte ens nordisen. Det var täcken på dygnet runt istället så pälsmängden hölls nere. När de blev svettiga efter träningspass så var det dusch som gällde och sen fleecetäcke+"vinnartäcke" över och in i boxen resten av dagen.
Hos svägerskan som se ridtravare på lösdrift har vi klippt någon av hästarna nån gång på undersidan av halsen för att de svettas rätt mycket när vi rider, men det brukar vara att vi svampar av dem efter ridturen där de svettats och sen fleecetäcke/ylletäcke på och så får de stå inne i box några timmar eller så slänger vi regntäcke över och så får de gå ut.
Halvblodet jag rider, som ägs av dressyrmupp, är täckat upp till tänderna så han har ingen vinterpäls alls och blir inte svettig mer än liiiite under sadelgjorden när vi tränar. Haha =P

Men jag tror nog att det bästa egentligen är om de kan gå utan täcke och sätta ordentlig vinterpäls. Men har man hästar som man tränar regelbundet så är det ju inte säkert att det fungerar praktiskt då en blöt häst aldrig är bra..

#7 - - MandaS - Hästskötare:

Klipper inte mina hästar! Tycker de är onödigt då de inte tränar så hårt eller jo travhästen gör de men hon har inte så lång päls :) Där jag arbetstränar så duschar hästarna efter varje pass så de blir rena :)

#8 - - Alexandra Wirgart:

Jag har aldrig lyckats få Noémi svettig... Jag har tränat halva steg i uppförsbacke efter att ha galopperat henne fram och tillbaka på en gräsväg... Efteråt travarbetade vi och samlade som tusan. Inte en DROPPE?! Hon var början till svettig när jag varit ute på uteritt i 4 timmar när hon inte hade så bra kondis... men jag undrar om hon kan bli svett, trots sin vinterpäls.... Hon vet exakt hur man ska ta vara på ALL energi. Fattar inte hur hon lyckas.

Min storhäst däremot blir gärna lite svett, och hon får också sådan där BJÖRNpäls delux, haha <3 Så henne kanske jag får raka sedan när hon är på högre nivå i dressyren på vintern. Men det ger sig! :) Vill helst slippa att raka eftersom pälsen är så bra att ha. När de inte är genomsvetta då, haha! :)

#9 - - Josse:

Vi klipper våran travare för att hon blir så himla svettig annars. Klippte henne förra året och får nu klippa henne igen då hon blir extermt varm. Hon blir även piggare av detta.

#10 - - Erica:

Min är klippt för han tränas rätt så hårt och blir svettig och trött om pälsen skulle vara kvar:)

#11 - - Lovisa Ivarsson:

Det går bara att ta mysiga pälsbilder som dessa med ett rejält vinterfluff :')

#12 - - marina:

Hoppas du har en bra fredag. :)

#13 - - Madde:

Vi rakar våran polle, för han får så mycket päls. Och vi kör väldigt hård träning nu inför sommaren, och när han inte var rakad orkade han inte med lika mycket. Nu i hoppningen t.ex bli han inte ens anfådd längre :)

#14 - - Anonym:

Jag klippte den hästen jag trodde skulle bli mest riden eftersom hon blir så väldigt svettig snabbt och jag det är oftast när jag rider på helgen och då rider jag på morgonen så funkar det inte så jag halvklotet henne en gång i höstas. Nästa år klipper jag antagligen mina två aktiva ridhästar (om båda tänker vara hela och så). Jag tävlar inte och de tränas inte så himla hårt på vintern eftersom det är väldigt mörkt och oftast så himla halt och hårt i marken här :)

#15 - - Anonym:

Sv: Åh tack så hemskt mycket!

Din blogg är så himla härlig verkligen!

#16 - - Olivia Gustavsson:

jag rakar nästan alltid :)

#17 - - Ida:

Min 5-åriga shettis är rakad i vinter, igentligen skulle jag endast halvraka honom men ändrade mig när jag stod där med apparaten i handen så tog hela hästen.
Resultatet är en piggare häst som slipper tycka det blir för jobbigt och varmt under träning men måste tyvärr täckas innan utsläppet, han som inte ens gillar täcken, stackarn :P.
Har du alla igång nu eller? När startar tävlingarna för er? Är det Linnsson du kommer tävla med?

//Ida...
www.multaanimalia.blogg.se

#18 - - Ida:

Min 5-åriga shettis är rakad i vinter, igentligen skulle jag endast halvraka honom men ändrade mig när jag stod där med apparaten i handen så tog hela hästen.
Resultatet är en piggare häst som slipper tycka det blir för jobbigt och varmt under träning men måste tyvärr täckas innan utsläppet, han som inte ens gillar täcken, stackarn :P.
Har du alla igång nu eller? När startar tävlingarna för er? Är det Linnsson du kommer tävla med?

//Ida...
www.multaanimalia.blogg.se

#19 - - Sandra Ledin:

Jag rakar då vi rider i ridhus!
Om hästen har mycket vinterpäls, går utan täcke och har blivit svettig så kan man "badda" på spån på de svettiga områdena! Lite bättre blir det så om man tar en näve och häller/gnor in så torkar det lite snabbare :)

#20 - - Maja:

Min ena häst är 23 i år och klipps inte, hon blir bara riden en eller två gånger per vecka och blir inte svettig. Min andra är äldre, hela 24 år i år men jag rider henne 6 dagar i veckan och ganska hårt. Har inte klippt henne de 3 tidigare åren och hon blir inte särskilt svettig vanliga pass, men väldigt seg och supertrött på träningar. Därför valde jag att klippa halvklippning på henne i år, har klippt henne i oktober och en gång nyligen och hon är som en helt ny häst, så energisk och pigg och blir nästan aldrig trött(både på gott och ont haha!)

#21 - - Sara Rosenberg:

Jag klipper min, både i slutet av oktober och i slutet av januari. Vi testade att ha honom orakad, men han svettades väldigt mycket kunde ta 1,5 dygn innan han torkade. Han fick även "utslag" på många ställen ("armålor", halsen, låren, ljumsken osv) det kändes nästan som blåsor och han hade väldigt ont av dem.

Sedan hur vi gör med Silas i framtiden vet jag inte men jag ska nog halvklippa honom, för han kommer ändå gå med täcke.